Gå til indhold
Racketlife byder dig hjertelig velkommen til Danmarks nye ketcherudbyder - alt i ketchersport
Racketlife byder dig hjertelig velkommen til Danmarks nye ketcherudbyder - alt i ketchersport
Guide til valg af fjerbold

Guide til valg af fjerbold

Hvilken fjerbold skal jeg vælge? Dette spørgsmål kan være svært at besvare, da der findes et hav af forskellige typer badmintonbolde. Nogle er fremstillet af fjer, andre af plastic og andre igen en blanding heraf. Kvaliteten og prisen varierer, og de kommer i forskellige hastigheder og holdbarheder. I denne artikel vejleder vi dig grundigt i, hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe nye badmintonbolde. 

De vigtigste ting at overveje ved valg af fjerbold

For at få den bedste oplevelse på badmintonbanen er det vigtigt at vælge den rigtige bold. De vigtigste aspekter at holde sig for øje er: 

  • Typen af fjerbold
  • Kvalitet
  • Hastighed
  • Opbevaring
  • Holdbarhed
  • Dit spilleniveau

I det følgende guider vi dig igennem de forskellige punkter, og hvad du skal være særligt opmærksom på. 

Hvilke typer fjerbolde findes der?

Der findes groft sagt fire typer bolde: 

  • Fjerbolde af gåsefjer
  • Fjerbolde af andefjer
  • Hybridbolde
  • Plasticbolde

De forskellige materialer afgør boldens kvalitet. Hvis du allerede ved hvilken badmintonbold, du skal have, kan du gå direkte til Racketlife's store udvalg af alle typer af badmintonbolde her. Ellers kan du læse nærmere om de forskellige bolde herunder. 

Fjerbolde af gåsefjer

Fjerbolde af gåsefjer er den bedste kvalitet af badmintonbolde, du kan få. De er den mest holdbare type fjerbold, og de har det mest konsistente svæv. Det er dem, som bruges til turneringer, og som de professionelle benytter sig af. Årsagen er gåsefjerboldens fremragende kvalitet og ensartethed i svævet, der gør det muligt at slå med større præcision i slag som netrullere og cuts.  

En anden årsag til, at der bruges fjerbolde af gåsefjer i Danmark er, at de er holdbare i lave temperaturer og ved lav luftfugtighed. Dette er ikke mindst en stor fordel om vinteren, hvor de lave varmegrader udenfor påvirker forholdene indendørs i badmintonhallerne. 

Fjerbolde af andefjer

Andefjerbolde er noget billigere end gåsefjerbolde. Bolde med andefjer bruges ofte som træningsbolde ude i klubberne. De er ikke lige så holdbare, og de produceres ofte med en lavere kvalitet kork end gåsefjerboldene. Men andefjerboldene er til gengæld langt billigere at fremstille og i sidste ende også billigere for forbrugerne. 

Overordnet set bruges boldene af gåsefjer som turneringsbolde, mens bolde af andefjer bruges til træning. Det er ganske enkelt klassikeren om, at pris og kvalitet hænger sammen.

Hybrid bolde

Hybrid badmintonbolde er fremstillet i en blanding af plastic, fjer og kork. Typisk er den øverste del af fjerene produceret af ande- eller gåsefjer, mens den nederste del er af plastic. Fordelen ved hybridbolden er, at den har en mere ensartet flugt gennem luften end nylonboldene, og de samtidig mere holdbare end fjerboldene. Derfor kan hybridbolden være et alternativ som træningsbold, men du skal ikke forvente samme gode spilegenskaber som i de rene fjerbolde. 

Plasticbolde af nylon

Den helt store fordel ved plasticbolde er, at de er langt mere holdbare end fjerbolde. Som ny badmintonspiller rammer man af og til bolden urent, og som følge heraf knækker man fjerene oftere. Derfor kan de mere holdbare nylonbolde være en billig start, så man ikke skal ofre for mange penge på nye bolde hele tiden. Ulempen ved plasticbolden er, at du ikke får samme kontrol og touch på bolden som med fjerbolde. Dermed bliver slag som netrullere og cuts vanskeligere. 

Fjerboldens hastighed

Badmintonbolde kommer i følgende hastigheder:

  • 76: Langsom
  • 77: Middel langsom
  • 78: Middel hurtig
  • 79: Hurtig

I de danske haller støder du oftest på hastighed 77 eller 78, hvor 78 er den mest udbredte.

Når vi snakker hastighed på fjerbolde, er der dog en række forhold, som påvirker boldens svæv gennem luften. Følgende faktorer påvirker boldens svæv:

  • Vægt
  • Temperatur i hallen
  • Luftfugtighed
  • Højde (dette ser man især i Asien have stor indflydelse)
  • Diameter over enden af fjerene

En fjerbold produceret med hastighed 78, påvirkes af ovenstående faktorer. Dermed kan en fjerbold i hastighed 78 opføre sig forskelligt fra gang til gang afhængig af forholdene, der spilles under. Hvis du eksempelvis spiller i en hal, hvor der den ene uge er 20 grader varmt og den næste 23 grader varmt, vil bolde fra samme rør opføre sig forskelligt.    

Hvordan kan jeg gøre fjerbolden langsommere?

Af og til kan du have behov for at gøre dine fjerbolde langsommere. Det sker, hvis forholdene i badmintonhallen er hurtigere end normalt som følge af høj luftfugtighed og varme. Eller hvis du har købt for hurtige fjerbolde, som du allerede har taget hul på, og ikke kan bytte til en langsommere version. Et godt tip til at gøre fjerbolden langsommere er, at du bøjer fjerene en lille smule udad. Der er 16 fjer på bolden i alt. Skal den være lidt langsommere, bøjer du hver fjerde fjer. Skal den være noget langsommere, bøjer du hveranden fjer. Tipper du alle 16 fjer, bliver bolden meget langsommere.

Opbevaring af fjerbolde

Du kan forlænge holdbarheden af dine badmintonbolde ved at opbevare dem i et fugtigt rum som eksempelvis på badeværelset. Du kan også have dem i kælderen eller udhuset, bare det ikke bliver for koldt. En temperatur på 12-14 grader er optimal. 

Nogle klubber har også investeret i fugtskabe til boldene. Det er den optimale måde at opbevare badmintonbolde på, men det er en dyr en løsning som privatperson. I stedet kan du med nedenstående råd undgå de værste faldgruber for dine bolde.  

Sådan undgår du at reducere fjerboldens holdbarhed

Der er flere gode tips til, hvordan du ikke skal opbevare dine badmintonbolde. De vigtigste råd er:

  • Undgå frost: Bagagerummet i bilen eller kolde kælderrum
  • Undgå for høje temperaturer: Opvarmede rum som f.eks. fyrrum eller et varmeskab
  • Undgå direkte sollys 

Hvilken fjerbold skal jeg vælge?

Du skal kort sagt vælge den fjerbold, der passer bedst til dit niveau og til forholdene i den hal, du spiller i. Dermed er den rigtige kvalitet og hastighed de vigtigste parametre. Fjerbolde i hastighed 78 er de mest almindelige herhjemme, og så er det op til dig at vælge den kvalitet bolde, der passer bedst til dit spilleniveau og pengepung.  

Har du brug for vejledning til valg af badmintonbolde?

Hos Racketlife er vi specialister i badminton, og vi har stor erfaring med at vejlede i valget af den rigtige fjerbold. Hvis du er i tvivl om hvilken bold, du skal købe til din næste badmintonkamp, er du altid velkommen til at kontakte os for ekspertrådgivning.

FAQ om badmintonbolde

Herunder har vi samlet en oversigt med svar på de hyppigst stillede spørgsmål om bolde til badminton.

Hvilke er de mest brugte fjerbolde i Danmark?

De mest brugte fjerbolde i Danmark er RSL Classic (78) og Victor Champion Ace

Hvilken hastighed skal en fjerbold have?

Fjerbolde produceres i hastigheder fra 76-79. Hastighed 78 er den mest benyttede herhjemme.

Hvor længe holder en badmintonbold?

Det er svært at give et præcist svar på, hvor længe din badmintonbold holder. Holdbarheden varierer afhængigt af boldens kvalitet, materialer og producenten. Hvis du udelukkende går efter holdbarhed, vil en plasticbold holde længst. Øvede spillere vil dog altid vælge fjerbolde af gåse- eller andefjer. 

Kan man spille med en badmintonbold med knækkede fjer?

Når en fjer knækker, forringes boldens svæv markant, og det er på tide at skifte til en ny bold.

Hvad vejer en fjerbold?

En fjerbold skal veje mellem 4,74 og 5,50 gram.

Hvor mange fjer er der på en fjerbold?

Der er 16 fjer på en fjerbold.

Næste artikel Guide til valg af badmintonsko
-- subify Snippet Start -->