Gå til indhold
Racketlife byder dig hjertelig velkommen til Danmarks nye ketcherudbyder - alt i ketchersport
Racketlife byder dig hjertelig velkommen til Danmarks nye ketcherudbyder - alt i ketchersport
Guide til valg af badmintonketcher

Guide til valg af badmintonketcher

Hvis du overvejer at købe en ny badmintonketcher, kan det være svært at overskue, hvilken ketcher du skal vælge. Du har måske snakket med din makker eller klubkammerat, og du har sikkert også kigget på diverse online shops for at se udvalget af badmintonketchere (se vores udvalg af badmintonketchere her). Mulighederne er mange, da der findes ketsjere i forskellige prisklasser og til forskellige niveauer og spillertyper. For at hjælpe dig med at vælge den bedste badminton ketsjer til dit behov, har vi udarbejdet en komplet guide til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal have ny badmintonketcher.

De vigtigste ting at være opmærksom på, når du skal vælge den rigtige ketcher er:

  • Dit spilleniveau og spillestil
  • Ketcherens vægtfordeling 
  • Skaftets stivhed
  • Opstrengning
  • Pris

Derudover er det også værd at overveje ketcherens vægt, ramme og grebets størrelse. Hvis du sværger til et bestemt mærke inden for badminton, kan du selvfølgelig også shoppe ny ketcher ud fra de forskellige brands på markedet, som blandt andet adskiller sig fra hinanden med forskellige teknologier, som de har brugt i udviklingen af deres ketchere. Herunder gennemgår vi trin for trin de forskellige elementer, som gør dig i stand til at vælge den rigtige ketcher til netop dit behov.

Vælg en badmintonketcher der matcher dit spilleniveau

En væsentlig del af at købe ny badmintonketcher er at vælge en model, der matcher dit spilleniveau. Hvis du købte en begynderketcher, da du startede, og du nu har spillet i flere år, er du med stor sandsynlighed vokset fra din nuværende ketcher. Ofte betyder det i praksis, at du med fordel kan spille med en stivere ketcher, som du får et større output ud af, når du rammer bolden godt i ketcherens sweetspot.

Hvis du omvendt købte en stiv topketcher, da du var begynder, er risikoen her, at du ikke ramte bolden tilstrækkeligt rent og præcist til at profitere at en stiv ketcher. Hvis du træffer bolden urent eller upræcist med de stive topketchere, bliver du straffet med en dårligere kontakt med bolden, hvilket i sidste ende skader dit spil. Derfor er det vigtigt at være ærlig over for sig selv omkring sit spilleniveau, som kan inddeles i følgende kategorier:

  • Begynder
  • Motionist eller let øvet
  • Øvet
  • Turnerings- eller divisionsspiller

Ketcherens materiale

I forlængelse af dit spilleniveau og ketcherens stivhed ligger det materiale, som badmintonketcheren er fremstillet af. Materialet påvirker ketcherens spilegenskaber og pris og består typisk af:

  • Aluminium
  • Grafit / kulfiber
  • Blandingsmateriale af de to

De helt billige badmintonketchere, som også typisk er dem, man får stukket i hånden, hvis man lejer eller låner en ketcher i et center, indeholder aluminium. Det er et tungere materiale, og som begynder, hvor slagteknikken måske stadig skal forbedres lidt, kan en aluminiumsketcher hjælpe dig til at skabe mere slagkraft qua den højere vægt. 

Når man er nået forbi begynderstadiet, gælder det dog for de fleste badmintonspillere, at man ønsker en lettere og mere manøvredygtig ketcher. Det får du med grafitketcherne, som er både lettere og stivere end alu-ketcherne. Dermed belønnes man med mere præcision, når man træffer bolden godt, og det bliver lettere at sætte fart i spillet med en mere manøvrerbar ketcher. 

Spillestil vs valg af ketcher

Når du har lagt dig fast på dit niveau og ketcherens materiale, er det tid til at overveje hvilken type badmintonketcher, der passer bedst til dig. Som hovedregel skal du vælge mellem følgende 3 typer ketchere:

  • Powerketcher
  • Kontrolketcher
  • Allround-ketcher

Dette valg hænger i høj grad sammen med din spilletype. Vil du have en ketcher, der hjælper dig med at slå de hårde smash nede fra baglinjen? Er du mere til kontrol og de præcise slag? Eller er du især dygtig i det flade spil og vil have en manøvredygtig ketcher frem for alt? 

Nogle af svarene ligger i, om du er udpræget double- eller singlespiller. Og andre af svarene ligger i, hvor dine forcer som badmintonspiller er. 

Tag også et kig på din nuværende ketcher og vurdér, om du vil have noget lignende, eller om du vil se efter en model, der er vægtet mere mod kontrol eller slagkraft end den, du spiller med i øjeblikket. 

Ketcherens vægtfordeling

Vægtbalancen i en badmintonketcher er af central betydning. Udtrykket dækker egentlig bare over, hvor ketcherens balancepunkt er placeret. Dvs. hvis du holder ketcheren vandret i luften med en enkelt finger, hvor skal du så placere fingeren for at holde ketcheren i balance. Det ser nogenlunde således ud som på nedenstående billede af den danske stjerne, Rasmus Gemke:

Du kan således stå med forskellige ketchere, der hver især vejer 80 gram, men fordi de har forskellige vægtfordelinger, har de også vidt forskellige spilleegenskaber. I badminton opererer man med 3 forskellige muligheder for vægtbalance:

  • Hovedlet (head light balance)
  • Neutral (even balance)
  • Hovedtung (head heavy balance)

Hovedlet balance

De hovedlette ketchere er velegnet til spilleren, der prioriterer manøvredygtighed og kontrol. Denne type ketcher kommer især til sin ret i det flade spil og i defensiven, hvor du skal reagere hurtigt. Ulempen er, at da hovedparten af vægten er placeret længere nede i ketcheren, får du mindre vægt oppe i ketcherhovedet hvor du træffer bolden og dermed mindre kraftoverførsel i dine slag. 

Følgende gælder naturligvis ikke for alle, men generelt ser man oftest den hovedlette ketcher benyttet i doublerne, hvor spillet går hurtigt og det flade spil er mere udbredt end i single.  

Hovedtung balance

De hovedtunge ketchere skaber til gengæld mere power i dine slag. Dette er en fordel for bagbanespilleren, som søger at vinde duellerne med hårde smash. De hovedtunge ketchere er en favorit hos mange singlespillere, da man har lidt mere tid i single til at få ketcheren i position til slaget. Dermed bliver manøvredygtigheden ikke lige så vigtig som i doublerne, mens singlespillerne kan bruge den ekstra power fra de hovedtunge ketchere til at generere mere kraft fra baglinjen i bl.a. hop-smashen.  

Neutral balance

Den neutralt balancerede badmintonketcher ligger mellem den hovedlette og den hovedtunge. Den giver dig noget fra begge verdener og tilbyder en blanding af kontrol og slagkraft. Ketcheren med en neutral, også kaldet even, balance er eksempelvis velegnet til at slå kontra på modstanderen og vende forsvar til angreb. At vælge en neutralt balanceret ketcher til badminton kan for nogle måske virke som at sætte sig mellem to stole, men qua de gode allround-egenskaber er denne type ketcher den mest benyttede.

Hvilke balancepunkter kan en badmintonketcher have? 

De fleste producenter angiver ketcherens vægtfordeling som et balancepunkt i milimeter. Typisk er badmintonketchere inddelt i følgende balancepunkter:

  • 280 mm
  • 285 mm
  • 290 mm
  • 295 mm
  • 300 mm

Jo højere balancepunkt, jo mere hovedtung af vægtfordelingen. 

Hvad vejer en badmintonketcher?

En badmintonketcher vejer typisk 70-90 gram. Om du skal vælge en let eller en tung ketcher hænger sammen med din spillertype og hvilken vægtbalance ketcheren har. En tung badmintonketcher giver dig mere power, når du har tid til at føre slaget igennem. En let ketcher giver dig mulighed for at bevæge den hurtigere. Det skal i den forbindelse nævnes, at ketcherens vægtfordeling og stivhed for de fleste vil have større betydning for ketcheren end dens vægt.  

Hvordan angives vægten på en badmintonketcher?

De fleste badminton brands bruger en unit-skala, når de skal angive ketcherens vægt. Den helt eksakte vægt kan variere fra mærke til mærke, men som tommelfingerregel kan du bruge denne inddeling:

  • 2U: 90 - 94 gram
  • 3U: 85 - 89 gram
  • 4U: 80 - 84 gram
  • 5U: 75 - 79 gram

En forskel på 5-10 gram i vægten lyder ikke af meget, men i en hurtig ketchersport som badminton, hvor du dels skal bevæge ketcheren hurtigt og dels slå til bolden flere hundrede gange, bliver selv en lille forskel væsentlig på den lange bane. 

Skaftets stivhed

Skaftets stivhed er et af de vigtigste parametre, når du skal vælge badmintonketcher. Der opereres med 4 grader af stivhed i ketcherens skaft: 

  • Fleksibelt skaft
  • Medium stift skaft
  • Stift skaft
  • Ekstra stift skaft

Stivheden hænger tæt sammen med, hvor nem eller svær ketcheren er at spille med, hvorfor vi anbefaler, at du vælger skaftets stivhed baseret på dit spilleniveau. 

En tommelfingerregel omkring skaftets stivhed er, at jo nyere du er i badminton, jo mere fleksibelt skal skaftet på din ketcher være. Årsagen er, at et fleksibelt skaft forærer dig mere power, da trampolin-effekten når ketcheren bøjer i slaget bliver større, jo mere fleksibel skaftet er. Dermed får du lettere ved at slå fjerbolden til baglinjen. Et fleksibelt skaft gør også ketcheren mere tilgivende, hvis du ikke træffer bolden i sweetspottet hver gang. 

Er du en øvet badmintonspiller, kan du drage fordel af et stivere ketcherskaft. Elitespillerne har den rigtige slagteknik og kan selv generere et hurtigt nok sving til at få sat tilstrækkeligt med power i slaget. Topspillerne træffer bolden rent, og de kan udnytte ketcherens stivhed til et få endnu mere kontrol og præcision i slagene.  

For størstedelen af landets badmintonspillere er en ketcher med et medium stift skaft et godt valg. Denne type ketcher passer til en bred vifte af spillere, og er du på badmintonbanen 1-2 gange om ugen, vil du sjældent gå helt galt i byen med en medium stiv ketcher.   

Rammen på ketcheren

Selvom elementer som vægtfordeling og skaftets stivhed har en større betydning for valget af den rigtige badmintonketcher, så spiller ketcherens ramme også ind. Rammens tykkelse bør ses i sammenhæng med din spilletype og dermed også hvilke typer slag, som du oftest benytter dig af på badmintonbanen. 

Smal ramme

En smal ramme giver mindre luftmodstand og alt andet lige et hurtigere sving. Det er særligt velegnet i spilsituationer, hvor du ikke har ret meget tid til slaget og skal reagere hurtigt som for eksempel i det flade spil. 

Bred ramme

En bred ramme sikrer dig mere stabilitet. Det bliver nemmere at kontrollere slaget, og i det lidt langsommere spil kan du udnytte det til ekstra præcision i spillet. På minussiden gælder det, at en bredere ketcherramme giver dig en lidt langsommere ketcherføring.  

Opstrengning

Badmintonketcherens opstrengning har en stor betydning for ketcherens spilegenskaber. Hvis du køber en topketcher, kommer den med en fabriksopstrengning, som sjældent matcher ketcherens kvalitet. Derfor vælger mange øvede spillere straks at få sat en bedre streng i, som også har præcis den hårdhed, som man ønsker. I Racketlife har vi stor erfaring med opstrengning af badmintonketchere. Se vores store udvalg af strenge og priser her

Fabriksopstrengning

De fleste nye badmintonketchere er født med en fabriksopstrengning. Hvis du er begynder, eller spiller sporadisk for hyggens skyld, går fabriksopstrengningen an. Dog er fabriksstrengene ofte ikke af synderligt god kvalitet, så vil du have det bedste ud af ketcheren, så vælger de fleste badmintonspillere at klippe fabriksstrengene over og få en god streng sat i.  

Ny opstrengning

De mest almindelige strenge til badminton herhjemme er BG 65 og BG 80. BG 80 er en smule tyndere end BG 65. BG 80 er en utroligt populær streng, som er meget allround og har en god blanding af holdbarhed, kontrol og power. BG 65 er lidt tykkere, og den bruges som standard i mange af Yonex' ketchere. 

Opstrengningens hårdhed

Opstrengningens hårdhed er lige så vigtig som den streng, du sætter i ketcheren. En blød opstrengning giver mere trampolin-effekt i slaget, så du nemmere kan generere slagkraft. Desuden får du også et større område i ketcheren, hvor du kan få en god kontakt med bolden. Det er også det, der kaldes et større sweetspot. En blød opstrengning på ca. 10 kg er anbefalelsesværdig for begyndere og motionister, da du vil få mere fleksibilitet og komfort. 

En hårdere opstrengning gør ketcherens sweetspot mindre og stiller højere krav til, at du træffer bolden rent og centralt i ketcherhovedet. Når du er i stand til dette, belønner en hårdere opstrengning dig med ekstra kontrol og præcision i slaget. Rammer du bolden mindre godt, belastes strengene mere, og risikoen øges for, at strengene knækker. Øvede spillere får typisk strenget deres ketcher op med 12-12,5 kg. 

Hvor hård er en opstrengning i badminton?

Hårdheden af en badmintonketchers opstrengning kan inddeles i følgende kategorier:

  • Blød opstrengning: 9-11 kg
  • Medium hård opstrengning: 11-12 kg
  • Hård opstrengning: 12-13 kg

Nogle af de professionelle badmintonspillere får deres ketchere strenget op med helt op til 15 kg. Det anbefaler vi dog ikke for de fleste spillere, da så hård en spænding af strengene kræver, at du man rammer bolden præcist og konsistent i sweetspot. Hvis ikke, så får du en dårlig kontakt med bolden og i værste fald springer strengen væsentligt hurtigere, end hvis du havde fået en blødere opstrengning. 

Hvad koster det at få opstrenget en badmintonketcher?

    Det koster 200-250 kr. at få sin badmintonketcher strenget op.

    Er hovedformen på en badmintonketcher vigtig?

    Hvis du har dyrket andre ketchersportsgrene som padel eller squash, er du vant til, at hovedformen spiller en vigtig rolle. Her snakker man om eksempelvis runde og dråbeformede ketcherhoveder og hvilke egenskaber, det fører med sig. I badminton er hovedformen ikke et lige så fremtrædende parameter i valg af ketcher. 

    Den teknologiske udvikling af ketcherne

    I løbet af årene har teknologien bag badmintonketchere udviklet sig enormt. De første versioner af en badminton ketsjer blev fremstillet af træ, og efterfølgende gik man over til stål. I dag er de bedste ketchere fremstillet af grafit.

    Hvad angår strengene i badminton, blev de tidligere fremstillet af tarm. Tarmstrengen er dog i dag blevet erstattet af syntetiske strenge, som er multi filiment fibre med en 'coating', der giver strengens overflade bestemte spilegenskaber.  

    Hvilke teknologier fremstilles ketcherne med?

    Herunder har vi udvalgt nogle af de mest almindelige teknologier, som nutidens ketchere er født med.

    Nanoteknologi i ketcherens skaft: Ketcherens skaft gøres både lettere og stivere for at øge svinghastigheden og styrken i skaftet.

    Nanoteknologi i ketcherens rammekonstruktion: Særlig teknologi der sikrer rammen med en øget stabilitet og holdbarhed. 

    Isometrisk teknologi: Bruges af Yonex for at øge ketcherens sweetspot.

    Hvad koster en badmintonketcher?

    En badmintonketcher koster fra 100 kr. og op til 2.000 kr. Badminketchere kan inddeles i følgende prisklasser:

    • 100-499 kr.: Begyndere
    • 500-999 kr.: Lettere øvede og dygtige motionister
    • 1.000-1.999 kr.: Øvede og turneringsspillere

    Hvad er den bedste badmintonketcher?

    Hvilken badmintonketcher, der er bedst for dig, afhænger af forskellige faktorer. De store mærker inden for badminton producerer alle ketchere til forskellige niveauer, prisklasser og spilletyper. Nogle af de største badminton brands tæller: 

    • Yonex (Bruges bl.a. af Viktor Axelsen)
    • Forza (Bruges bl.a. af Rasmus Gemke og Hans-Kristian Vittinghus)
    • Li Ning
    • RSL
    • Victor (Bruges bl.a. af Anders Antonsen)

    Undgå disse fejl når du skal købe en ny badmintonketcher

    Hvis du lige er startet til badminton og har blod på tanden for at få spillet en masse, er det fristende også at investere i en topketcher. For man må jo aldrig gå ned på udstyr, vel? Vi vil dog ikke anbefale, at du som nybegynder går ud og køber en stiv og dyr ketcher, som de professionelle spiller med. En sådan ketcher stiller høje krav til dig teknik, og du bliver ganske enkelt straffet med dårligere slag, hvis du ikke rammer bolden præcist, og du måske stadig skal have underarmsrotationen helt på plads i dit sving. Så er det bedre at vælge en mere fleksibel ketcher, som gør det nemmere at slå til baglinjen, og som ikke straffer dig så hårdt, hvis du ikke rammer lige i centrum af slagfeltet hver eneste gang. Du kan altid opgradere til en dyrere ketcher senere. 

    Tilbehør til badmintonketcher

    For den ægte udstyrsfreak er der altid ting at optimere på. Det gælder også, når du har valgt den bedste badmintonketcher med den optimale opstrengning. En af de vigtigste ting du kan optimere på din ketcher, er dit grip. Du skal teste hvilken type grip, som fungerer bedst for dig. De mest populære løsninger er grip (i forskellige tykkelse og med forskellig overflade), mens nogle også sværger til frotté greb. Nogle foretrækker 'powder', dvs. at tilføje pulver eller talkum for bedre at kunne holde fast på grebet.

    FAQ

    Hvor lang tid holder en badmintonketcher?

    En badmintonketcher holder i gennemsnit 2-3 år. Levetiden hænger sammen med hvor hårdt ketcheren er strenget op, og hvordan den generelt behandles. 

    Hvor længe holder strengene i en badmintonketcher?

    Ved spil 2 gange om ugen holder opstrengningen 3-4 måneder. Holdbarheden af opstrengningen bliver lavere, jo hårdere ketcherens strenges op. 

    Hvad er strengene i en badmintonketcher lavet af?

    Strengene i en badmintonketcher er fremstillet af syntetiske multifilament-fibre. Strengene på topketcherne er desuden tilført en overflade, som giver ketcheren mere kontrol eller power afhængig af spillerens præferencer. 

    Hvilken badmintonketcher spiller Viktor Axelsen med?

    Viktor Axelsen spiller med Yonex Astrox 100 ZZ badmintonketcheren.

    Hvad er en badmintonketcher lavet af?

    De bedste badmintonketchere er fremstillet af grafit. De lidt billigere begynderketchere er lavet af aluminium. 

    Forrige artikel Guide til valg af badmintonsko
    -- subify Snippet Start -->