Gå til indhold
Racketlife byder dig hjertelig velkommen til Danmarks nye ketcherudbyder - alt i ketchersport
Racketlife byder dig hjertelig velkommen til Danmarks nye ketcherudbyder - alt i ketchersport
Guide til valg af badmintonsko

Guide til valg af badmintonsko

Skal du have et par nye badmintonsko, men er usikker på, hvad du skal gå efter, er du landet det rette sted. Hos Racketlife er vi eksperter i badmintonudstyr, og vi rådgiver dig til, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du køber sko til badminton. Derfor har vi lavet en komplet guide til dig, der skal vælge den perfekte badmintonsko til netop dit behov.  

For inspiration kan du i øvrigt bladre gennem vores brede udvalg af badmintonsko her.  

Hvad er de vigtigste parametre i valget af badmintonsko?

Der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du køber sko til badminton. Parametre som stødabsorbering, støtte og pasform er alle centrale elementer. Og så er der parametre som skoens profil, fleksibilitet og selvfølgelig prisen, som skal matche dit behov. Herunder gennemgår vi trin for trin, hvad du skal kigge efter i valget af badmintonsko.  

Stødabsorbering

En af de vigtigste egenskaber i en badmintonsko er stødabsorberingen. Skoen skal afbøde alle de mange stød, du får op gennem kroppen i løbet af kampen. Hvis ikke dine sko tager noget af belastningen, er det dine ankler, knæ og ryg, der ender med at tage skraldet. Du kan måske ikke mærke det i starten, men over tid sætter belastningen sine tydelige spor. 

Derfor er en sko med masser af støddæmpning af afgørende betydning. Du reducerer risikoen for skader samtidig med, at du laver en god investering i din fremtid på badmintonbanen. Når du tager de hårde stemskridt ud i hjørnerne, er det hælen, du lander på med hele din kropsvægt, hvorfor det er her, at producenterne især søger at give dig mest mulig absorbering. Typisk ved hjælp af et lag gel eller EVA-skum i hælområdet. Derudover fokuserer man også på forfoden, som du har mange afsæt på. I forspændingen inden du sætter af, har du vægten på forfoden, hvorfor det også her er væsentligt, at skoen giver den fornødne støtte. 

Halgulvets underlag 

Når vi taler støddæmpning og badmintonsko, er det også værd at tage gulvet med i betragtning. De ældre badmintonhaller med trægulv er blødere i underlaget end i de fleste nyere haller. På de nyere baner er halgulvet noget hårdere end de traditionelle trægulve, hvilket øger kravet til stødabsorberingen. Spiller du på et hårdt gulv, hvor det eksempelvis er en tynd måtte, der er rullet ud på et hårdt cementunderlag, er det vigtigt, at du vælger en badmintonsko med masser af stødabsorbering.

Indlægssål for ekstra absorbering

Har du behov for ekstra absorbering, kan du overveje en speciallavet indlægssål. Disse såler er typisk tykkere og nogle af dem er formet bedre til din fods form end standardsålerne, som fra start følger med skoen. Hvis den speciallavede indlægssål ikke passer præcist i skoen, kan du klippe den til med en helt almindelig saks.

Støtte

At have tilstrækkeligt med støtte er et andet væsentligt parameter for din badmintonsko. Det er vigtigt med en støttende sko i de utallige forspændingshop, som du foretager som forberedelse til næste slag. Her er det en smagssag, hvad der virker bedst for dig; Nogle badmintonspillere foretrækker en sko, der går højt op ved anklerne, så du får ekstra støtte her. Andre føler på den anden side, at skoen gnaver i anklen, hvis det store knogle på ydersiden af anklen går på. 

Skoens hælkappe

Det kan synes en kende detaljeorienteret, men ikke desto mindre fortjener hælkappen på din badmintonsko sit eget afsnit her i guiden. Hælkappen har nemlig en stor betydning for at holde din fod stabil. Nøgleordet for hælkappen er stivhed. Hvis du prioriterer at holde din fod stabil i skoen, skal du kigge mod modeller med en stiv hælkappe. Dette er en stor fordel, når du skal modstå de pludselige retningsskift. Mange af de forskellige mærkers topmodeller i den lidt tungere ende af spektret har stive hælkapper. Mizuno er i den sammenhæng et godt eksempel på et mærke, som er specialister i at producere sko med stive hælkapper. 

Pasform

I en fysisk krævende sportsgren med hurtige retningsskift og hårde 'lunges' er det afgørende at vælge den rigtige pasform. Selve skoen kan have nok så gode egenskaber, men hvis den ikke sidder korrekt på foden, kommer egenskaberne ikke til sin ret. 

Hvordan skal en badmintonsko så sidde på foden?

Svaret er, at skoen skal sidde godt til, uden at dine tæer støder på spidsen af skoen. Generelt skal du være indstillet på, at den skal sidde tættere til din fod end dine normale hverdagssko. Årsagen er, at du ikke må få for meget plads i dine badmintonsko, hvilket øger risikoen for at vride om i dem. Når du prøver skoen, så lav øvelsen med at tænke 3 måneder frem - hvordan vil den sidde, når du har spillet den til, og den har givet sig i bredden?

Alle badmintonsko kommer nemlig til at give sig i bredden grundet spillets natur. Derfor er de fleste sko også fremstillet med en fleksibel overdel, som kan tåle at blive spillet til samtidig med, at den er åndbar, så der kommer en vis grad af ventilation, når du sveder på banen. 

Prøv badmintonskoen, inden du køber den

Hvis du ikke ved præcis hvilken sko og størrelse, du skal have, anbefaler vi, at du prøver skoen på først. En størrelse 42 i et mærke, kan være noget helt andet end  en størrelse 42 fra et andet mærke. Derfor bruger mange brands også size charts og længdemål, men det sikreste er stadig at smide poten i skoen selv. Du skal være mere end velkommen til at lægge vejen forbi vores fysiske ketchersportsforretning på Åboulevard 15 i København, hvor du finder et bredt sortiment af badmintonsko.

Et godt tip når du skal prøve sko til fjer er at medbringe dine favoritstrømper at spille i. For at få så god en fornemmelse som muligt for skoens pasform anbefaler vi, at du prøver skoen med de strømper, du normalt spiller badminton i. Her er det vigtigt, at du tager en slidt sok på. Det lyder måske underligt, men hvis du prøver en ny sko med en ny sok på foden, så er den langt glattere, og det føles som om, at hælen glider i skoen. Derfor er et godt råd, at du lige hiver en gennemprøvet strømpe på foden, inden du stikker den ned i den nye sko. 

Vægt og profil

Det er ofte nemt at blive fanget i en tankegang om, at skoen for alt i verden skal let. For så kan man jo reagere hurtigt og bevæge sig effektivt. For nogle spillere giver det også super god mening at vælge en letvægtssko. Men det er ikke bestemt ikke tilfældet for alle. Hvis du for eksempel er solidt bygget, eller hvis du har en skadeshistorik, der stiller ekstra krav til skoens egenskaber, så kan det være en bedre løsning for dig med en tungere sko. Det samme gælder, hvis gulvet i din lokale badmintonhal er hårdt. 

Ydersålen

Ydersålens fornemmeste opgave er at give dig en optimal kontakt med gulvet. Den er typisk lavet af gummi og har en mønstret overflade for at sikre et godt greb på banens overflade. Nøglen her er selvfølgelig, at sålens sammensætning modvirker skrid, når du tager stemskridtet ud mod hjørnet og i de hurtige retningsskift. Samtidig er det vigtigt, at sålen er 'non-marking', hvilket vil sige, at den ikke efterlader mærker på banens underlag. 

Et populært valg blandt mange spillere er Yonex SHB 65 Z, som giver en god kontakt med halgulvet. 

Pris vs kvalitet

Som med så meget andet hænger pris og kvalitet sammen i badmintonsko. De dyre udgaver indeholder de bedste teknologier og materialer. De billige versioner er holdt på et lavere omkostningsniveau, så prisen dermed også kan holdes nede. Om du skal gå med en sko i den dyre eller billige ende af skalaen afhænger af særligt af to faktorer: Hvor ofte du spiller, og om du har fysiske skavanker, der fordrer en sko med særlige egenskaber. 

Spiller du badminton en gang hveranden uge, er det ikke sikkert, at du behøver en dyr sko. Hvis du ikke er typen, der kommer ud i hårde 'lunges' og belastende stemskridt for ankler og knæ, kan du godt vælge en sko uden de helt dyre teknologier. 

Hvis du derimod spiller flere gange om ugen, eller du har behov for ekstra støtte eller absorbering, stiller det højere krav til skoens kvalitet. Her kan du med fordel gå efter modeller, som er udviklet specifikt med henblik på at tilbyde dig optimal støtte. 

Hvor længe holder en badmintonsko?

Et par badmintonsko holder i gennemsnit i en sæsons tid. Det vil sige 9 måneder. Hvis du ikke har slidt dig igennem skoen, og den ikke er gået i syningerne, kan du mærke efter i hælen; Hvis den er helt stiv og hård, har du slidt stødabsorberingen ned. Så er det tid til et par nye badmintonsko.   

Hvordan kan man forlænge levetiden af sine sko?

Badmintonsportens natur gør, at du slider dine sko relativt hurtigt i forhold til andre sportsgrene, hvor du ikke har lige så hårde landinger og afsæt. Der er dog gode tips og tricks til, hvordan du kan øge holdbarheden på dine sko. Racketlife's bedste råd er:

  • Lad dine sko tørre efter brug
  • Rotér mellem flere par sko
  • Opbevar skoene i et tørt og ventileret rum
  • Behandl skoene ordentligt, når du tager dem af og på
  • Rengør skoene efter brug
  • Forebyg bakterieudvikling og lugtgener med f.eks. SmellWell's indlæg
  • Brug kun skoene til badminton

2 par sko til samme sport - er det ikke lige i overkanten?

De fleste af rådene på listen giver sig selv, men baseret på vores egne erfaringer vil vi gerne knytte en kommentar til rådet om at have flere badmintonsko at skifte imellem. Dette tip hænger tæt sammen med det første, nemlig at lade skoene tørre helt efter brug.

Ser du badmintonbanen en gang om ugen, er der ingen ko på isen. Men hvis du spiller turneringer, er du på banen både lørdag og søndag. Og ofte med flere kampe samme dag. Det betyder, at dine sko ikke når at tørre mellem kampene. Spiller du i fugtige sko, begynder de dels at lugte som følge af bakterieudviklingen og dels forværres holdbarheden markant. Samme logik gælder, hvis du spiller 3 gange om ugen. Her giver det også rigtig god mening at have flere par sko. Spiller du så ofte, vil dine sko holde længere, hvis du skifter mellem 2 par fra gang til gang, end hvis du bare spiller dig igennem først et par og dernæst køber et nyt par.

FAQ om badmintonsko

Hvilke mærker er populære indenfor badmintonsko?

Japanske brands som Yonex og Mizuno producerer nogle af de mest populære i badmintonsko i verden. Ellers er taiwanesiske Victor et godt bud. Er du til et dansk badmintonmærke, kan du kigge mod FZ Forza, som også laver virkelig høj kvalitet.

Hvad er forskellen på en badmintonsko og en almindelig indendørs sko?

Det korte svar på forskellen mellem en badmintonsko og en almindelig indendørs sko er, at badmintonskoen er udviklet specielt formålet. Det lidt længere svar er, at badmintonskoen er fremstillet specifikt til at modstå belastningen der, hvor den er mest udsat. Det er især i forhold til stødabsorbering, støtte de rigtige steder og hælkappen, at badmintonsko skiller sig ud. Og så er der naturligvis ydersålen, som skal være 'non-marking'. 

Hvilken sko spiller Viktor Axelsen i?

Viktor Axelsen spiller i Yonex SHB 65 Z badmintonsko.

Hvor ofte bør man skifte sine badmintonsko?

I gennemsnit holder et par badmintonsko i 9 måneder.

Hvor store skal badmintonsko være?

En badmintonsko skal sidde tæt til foden. Den giver sig i bredden, når du spiller den til, så gå efter et tight fit til at starte med. Hvis du køber sko fra et asiatisk brand, skal du ofte en halv eller en hel størrelse op.

Forrige artikel Guide til valg af fjerbold
Næste artikel Guide til valg af badmintonketcher
-- subify Snippet Start -->